Willem Kloos

Die moet een wereld in zijn boezem dragen

Terug Kaarten vr. 27 okt. Kaarten zo. 29 okt.

Willem Kloos: geniaal en tragisch - bewonderd en veracht.

Een verscheurde foto, een bloedspuwing, een klopgeest, scheldsonnetten, een zelfmoordpoging, de grootste practical joke uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis en de strijd om een felbegeerd manuscript. Hoe redde Willem Kloos de gedichten van zijn gestorven vriend Jacques Perk uit de handen van de oude garde? Waarom verviel dichter en literair beeldenstormer Kloos tot depressie en dronkenschap? Wat dreef Kloos ertoe zijn eigen portret te verscheuren, en waarom plakte een van zijn beste vrienden het weer aan elkaar? Deze en andere vragen worden beantwoord in 'Die moet een wereld in zijn boezem dragen'.

Muziektheatergroep Oude Koeien brengt nu geheel geënsceneerd de deels in blank vers geschreven, deels uit citaten uit brieven, gedichten en andere geschriften samengestelde tekst van Simon Mulder. Daarbij zorgen zeldzame liederen op gedichten van de Tachtigers, die door enigszins vergeten geraakte Nederlandse componisten als Diepenbrock, Dresden en Tusschenbroek zijn getoonzet, voor een onderdompeling in het Amsterdam van de late negentiende eeuw.

Tijdens de première op de vrijdagavond wordt de inleiding verzorgd door voormalig dichter des Vaderlands Ramsey Nasr, die zijn gedicht 'Radicaal Intiem' over de Tachtigers voordraagt, en Roel Mulder, bierhistoricus, die het voor het eerst sinds de negentiende eeuw speciaal voor het festival naar recept uit de tijd van de Tachtigers gebrouwen Haantjes Oostindisch Bier van brouwerij De Kromme Haring presenteert.

Zaal open/aanvang
Vrijdag 27 oktober: 19:30/20:00 uur
Zondag 29 oktober: 15:00/15:30 uur

Toegang incl. drankje
Vrijdag 27 oktober: 17,50 euro/15,- euro
Zondag 29 oktober: 15,- euro/12,50 euro

Met:
 - Muziektheatergroep Oude Koeien
www.muziektheatergroepoudekoeien.nl

Spel
Julian Garcia Barnet – Willem Kloos
Job Rijneveld – Jacques Perk / Albert Verwey
Gerben Eilander – Frederik van Eeden
Diede H. de Jong – Lodewijk van Deyssel
Vanessa van der Schatte Olivier – Frank van der Goes / Herman Gorter
Regie
Mirte Eggenkamp
Tekst
Simon Mulder

 - Susanne Winkler, sopraan, en Daan van de Velde, pianist
www.susannewinkler.com

 - Ramsey Nasr, dichter en acteur
www.ramseynasr.nl

 - Roel Mulder, bierhistoricus
verlorenbieren.nl

Passe-partout