AA
AA
uitvoeringenimage1
uitvoeringenimage2

Frederik van Eeden & Lodewijk van Deyssel op hoge leeftijd

11 maart 2021 - Hilversum

Van Bussum naar Baarn. Lodewijk van Deyssel en Frederik van Eeden.

Lodewijk van Deyssel (Baarn) en Frederik van Eeden (Bussum) liepen elkaar soms tegemoet en ontmoetten elkaar dan op de heide nabij Hilversum. Zij waren bijzondere schrijvers, die veel met elkaar deelden maar opvallende tegenstellingen hadden.

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt gedichten, proza, dagboekaantekeningen en brieven van en over deze fascinerende en tragische laatnegentiende- en vroegtwintigste-eeuwse dichter, schrijver, wereldverbeteraar en psychiater Frederik van Eeden, waarin hij onder andere dichters van de vorige generatie belachelijk maakte, zijn vertwijfeling over zijn ontrouw uitte, en zich opwond over een onzedelijk boek van Van Deyssel, hetgeen tot een heftige briefwisseling tussen de collega’s leidde.

Na de pauze brengt hij zijn favoriete delen uit het werk van literair beeldenstormer, veelschrijver, dandy, smulpaap en zelfonderzoeker Lodewijk van Deyssel (1864-1952). Hij laat via de telefoon aan een pensionhoudster een voorbeeld van een goede thee geven, mislukt in het bestellen van bier in Parijs, maakt op geniale wijze gehakt van het werk van een collegaschrijver, beleeft de verleiding van een snoepwinkel naast een kuuroord, maakt een zeer goed voorbereid en ruim met wijn besproeid reisje naar Roermond (met helaas enige fouten) en krijgt zijn hysterische tante op bezoek.

De teksten worden afgewisseld door vrijwel vergeten liederen op teksten van Van Eeden en Van Deyssel door ons liedduo.
Stadsdichter van Hilversum Mieke van Zonneveld brengt bijpassende gedichten.


Sociëteit "De Unie" Hilversum
donderdag 11 maart 2021
20:00 - 22:00 uur
s-Gravelandseweg 57
1217 EH   Hilversum

Reserveringen worden verzorgd door ticketkantoor.nl

uitvoeringenimage3

Lodewijk van Deyssel

uitvoeringenimage4

Frederik van Eeden