Voorstellingen


De Tachtigers, de dichtersgroep die eind 19e eeuw de Nederlandse literatuur op zijn kop zette.
Tachtigers

Een theatrale collage voor alle zintuigen over deze dichtersgroep uit de jaren '80 van de 19e eeuw met o.a. voordracht, foto's, zeldzaam video- en audiomateriaal en een bijzondere likeur.

Jacques Perk, Willem Kloos, Herman Gorter, Lodewijk van Deyssel, Frederik van Eeden - de Tachtigers, de generatie dichters die rond 1880 het aangezicht van de Nederlandse literatuur geheel veranderde. Wie waren ze? Wat dreef ze? Wat schreven ze? En ook: wat dachten ze van elkaars werk, hoe werden hun boeken gedrukt, wat aten en dronken ze, en hoe klonken ze? En hoe zet het Feest der Poëzie hun ideeën voort?

Simon Mulder, dichter en voordrachtskunstenaar, geeft in een theatrale lezing met zelden vertoond video- en audiomateriaal, poëzievoordracht en een unieke likeur een antwoord op deze vragen. Met Stichting Feest der Poëzie organiseert hij poëzie- en muziekavonden, geeft hij het handgemaakte poëzieperiodiek Avantgaerde uit en bevordert hij de klassieke voordrachtskunst en vormvaste dichtkunst; in enkele opzichten is hij net als veel Tachtigers indertijd op zoek naar een totaalkunst.

Susanne Winkler, sopraan, en Daan van de Velde, pianist, brengen tijdens het programma prachtige, maar nauwelijks meer uitgevoerde liederen op gedichten van de Tachtigers, die door enigszins vergeten geraakte Nederlandse componisten als Diepenbrock, Dresden en Tusschenbroek zijn getoonzet.

Louis Couperus

Een afwisselende voorstelling over met werk van en muziek uit het werk van de grootste Nederlandse romanschrijver!

Couperus

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt bekend en minder bekend werk van Louis Couperus.
- Verwacht u fragmenten uit 'De Berg van Licht', en de korte verhalen 'Het spoorwegongeluk' en 'Het verbeelde leven'
- Een oude opname van een Couperusvoordracht door voordrachtskunstenaar Albert Vogel jr. wordt ten gehore gebracht
- Gastvrouw van het Pianola Museum Marijke Brekelmans brengt een fragment uit Couperus' 'Extaze'
- Bij de edities in het Pianola Museum demonstreert conservator Kasper Janse met een passende rol de werking van een pianola
- Pianist Daan van de Velde en Simon Mulder presenteren hun speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde declamatorium voor piano en stem op Couperus' korte verhaal 'De Binocle'

Het Groene Uur - Salon de l'Absinthe
groene uur

U waant zich in de tijd van de Franse décadence!

De Poëziebar serveert op traditionele wijze enkele schitterende soorten absint en absintsonnetten, en demonstreert u uitgebreid het absintritueel!

Kees Godefrooij draagt zijn Zwartromantische gedichten voor - de onbereikbare femme fatale, de verveling, de drank en het vleselijk plezier komen voorbij. Ook brengt hij een aantal favoriete gedichten van de decadenten.

David Kwa en Simon Mulder dragen voor uit Franse decadenten in Nederlandse vertaling (en soms een beetje Frans); Rimbaud, Baudelaire en de Comte de Lautréamont. Wuftheid, overdaad en walging wisselen elkaar af.

Sopraan Susanne Winkler en pianist Daan van de Velde brengen prachtige Franse liederen uit de late 19e eeuw.

The Green Hour - on Oscar Wilde
green hour

(English spoken)
Immerse yourself in the story of one of the best-loved writers in the English language!

Simon Mulder and David Kwa will introduce you to the Green Fairy - absinthe -, bring prose, poetry and drama by Oscar Wilde and his contemporaries, and take you on a journey through his rise and fall.

The Poetry Bar will serve absinthe accompanied by sonnets by the English decadents.

Daan van de Velde (piano) and Susanne Winkler (soprano) will perform English art songs.

Also, we have the very special performance of a long lost work for piano and voice on Wilde's 'Ballad of Reading Gaol'!

Kom zijn liefste
agendaimage1

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder en soundscape-artiesten Beggar Brahim (elektrische gitaar) en Jesse LaChiffre (klarinet) brengen nummers van de CD 'Herman Gorter - Verzen 1890', waarbij de gedichten uit de lyrische, experimentele, sensitivistische periode van classicus, dichter en socialist Herman Gorter, een unieke samenklank aangaan met Beggar Brahims klanklandschappen.

Klassiek muziekduo Marleen van Os en Daan van de Velde brengt bijzonder en nauwelijks uitgevoerde liederen op teksten van Gorter, bijgestaan door sopraan Heleen Oomen.

Stadsdichter Mieke van Zonneveld brengt de gedichten van Gorter die zij als motto’s in haar debuutbundel Leger gebruikte, en de daarbij behorende gedichten.

Verder bijzondere filmbeelden van Gorter van filminstituut Eye en de première van onze videoclip 'In de zwarte nacht'.

Willem Kloos - Die moet een wereld in zijn boezem dragen
Kloos

Willem Kloos: geniaal en tragisch - bewonderd en veracht. Een verscheurde foto, een bloedspuwing, een klopgeest, scheldsonnetten, een zelfmoordpoging, de grootste practical joke uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis en de strijd om een felbegeerd manuscript. Hoe redde Willem Kloos de gedichten van zijn gestorven vriend Jacques Perk uit de handen van de oude garde? Waardoor verviel dichter en literair beeldenstormer Kloos tot depressie en dronkenschap? Wat dreef Kloos ertoe zijn eigen portret te verscheuren, en waarom plakte een van zijn beste vrienden het weer aan elkaar? Deze en andere vragen worden beantwoord in 'Die moet een wereld in zijn boezem dragen'.

De theatergroep van regisseuse Mirte Eggenkamp brengt de deels in blank vers geschreven, deels uit citaten uit brieven, gedichten en andere geschriften samengestelde tekst. Daarbij zorgen zeldzame liederen op gedichten van de Tachtigers, die door enigszins vergeten geraakte Nederlandse componisten als Diepenbrock, Dresden en Tusschenbroek zijn getoonzet, voor een onderdompeling in het Amsterdam van de late 19e eeuw.

O grote moderne geluiden
moderne geluiden

"O grote moderne geluiden" - magisch-industrieel variété met dada, futurisme, Berlijnse cabaretliederen, magie en poëzie.

Verwonderaar Arjan van Vembde, klassiek liedduo Susanne Winkler en Daan van de Velde en voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengen u voor de pauze in de frivole maar gevaarlijke sfeer van het begin van de vorige eeuw met werk van o.a. Paul van Ostaijen, Bertolt Brecht en Kurt Weill. Na de pauze brengen zij gezamenlijk Simon Mulders bewerking van de 'Triomfode' Fernando Pessoa.

Lodewijk van Deyssel
deyssel

Op de thee bij Lodewijk van Deyssel

Tijdens een heerlijke thee met allerlei zoete en hartige versnaperingen, van scones met clotted cream en jam tot cucumber sandwiches, en uiteraard een glas champagne of versgeperst sinaasappelsap, brengt voordrachtskunstenaar Simon Mulder u zijn favoriete delen uit het werk van literair beeldenstormer, veelschrijver, dandy, smulpaap en zelfonderzoeker Lodewijk van Deyssel (1864-1952).

Hij laat via de telefoon aan een pensionhoudster een voorbeeld van een goede thee geven, mislukt in het bestellen van bier in Parijs, maakt op geniale wijze gehakt van het werk van een collegaschrijver, beleeft de verleiding van een snoepwinkel naast een kuuroord, maakt een zeer goed voorbereid en ruim met wijn besproeid reisje naar Roermond (met helaas enige fouten) en krijgt zijn hysterische tante op bezoek.

Ravond - rond The Raven van Edgar Allan Poe
ravond

Ravond - rond The Raven van Edgar Allan Poe

Een avond met muziek en magie rondom de Zwarte Romantiek in het algemeen en het thema 'de raaf' in het bijzonder, met presentatie van een nieuwe Nederlandse vertaling van Edgar Allan Poe's 'The Raven.'
Met magiër Ramana, voordracht door David Kwa, Simon Mulder en Marthe van Bronkhorst en liederen door sopraan Susanne Winkler en pianist Daan van de Velde.

'De zachte krachten' - over Henriette Roland Holst
hrholst

Tijdens deze voorstelling over dichteres en socialiste Henriette Roland Holst (1869-1952) wordt zij gevierd met voordracht, theater, film en muziek. Allereerst wordt er voorgedragen uit de bloemlezing uit haar dichtwerk 'De zachte krachten zullen zeker winnen', samengesteld door Elte Rauch en Simon Mulder. Daarnaast zullen er liederen op teksten van Roland Holst, haar leermeester Albert Verwey en haar kompaan Herman Gorter uitgevoerd worden door sopraan Marleen van Os en pianist Daan van de Velde. Deze zijn opgediept uit privé-bezit en het archief van het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag, waarvan enkele reeds decennialang niet meer uitgevoerd zijn. Ook verschijnt actrice Daphne Krijnen als Henriette Roland Holst om de verzamelde 'arbeiders' toe te spreken.

Verder wordt een nieuwe videoclip over het leven van Henriette Roland Holst vertoond. Ten slotte zullen Diede H. de Jong, Simon Mulder en Daphne Krijnen een fragment brengen uit hun komende muziektheatervoorstelling Herman Gorter's PAN, dat gaat over de opkomst en val van de Spoorwegstaking in 1903, waarin Roland Holst een grote rol speelde.

De Salon der Verzen, een bijzondere belevenis met poëzie, muziek en magie.
Salon der Verzen

U proeft de sfeer van een klassieke salon!

De Salon der Verzen was twee seizoenen lang een groot succes op het 18e-eeuwse Huize Frankendael te Amsterdam, is nu reeds enige jaren op reis en kwam al langs Leiden, Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Muiden, Rotterdam en Delft.

Dichters van nu dragen voor uit eigen werk, ons liedduo brengt bekende en minder bekende liederen voor sopraan en piano, en onze magiër brengt een bijzondere poëtische entr'acte met diverse goocheltrucs.

De Poëziebar serveert luxe verfrissingen en sonnetten tijdens de evenementen van het Feest der Poëzie en tevens tijdens andere evenementen.

Zo schonken wij bijvoorbeeld bij de Nacht van de Poëzie te Utrecht, Fringe Festival in Amsterdam, Estival da Estrela in Faia (Guarda, Portugal) en de Poëzienacht te Brugge.

Poëziebar

"Het is een ervaring die zo uniek is, dat ze eigenlijk een plekje in de hoofdzaal verdient," aldus de Boekenkrant over de Poëziebar met absint en sonnetten tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht. De Poëziebar komt met diverse schitterende absinthes, op authentieke wijze en met authentiek materiaal bereid door onze absintheurs/voordrachtskunstenaars. Het bereiden van een glas absint duurt precies een sonnet lang; terwijl het absintritueel zich voltrekt, wordt door de absintheurs voorgedragen uit eigen werk, o.a. uit ambachtelijk poëzieperiodiek Avantgaerde, en uit dat van grote doden. Op verzoek hebben we ook een uitgebreider menu met absintcocktails.

Naast uitstekende absint schenkt men op verzoek de ambachtelijke jenever 'Geest der Poëzie', gemaakt naar de smaak van 1880 en in kleine oplage gemaakt i.s.m. de makers van Kever Genever.

Programma's in opdracht

Stichting Feest der Poëzie organiseert tevens 'Programma's in opdracht' met poëzie, muziek en/of magie.
Onze Salon der Verzen is in verschillende lengtes te boeken; ook onze literatuurhistorische programma's zijn boekbaar.

Tachtigers

Met plezier maken wij een programmavoorstel op basis van uw gelegenheid, locatie en voorkeuren in genre; we kunnen zorgen voor een afwisselend en indrukwekkend programma of onderdeel van een groter evenement. Onze specialisatie is de voordrachtskunst en het vormvaste gedicht, maar ook op het gebied van het lichte vers en het moderne podiumgedicht hebben we beschikking over talentvolle dichters. Daarnaast variëren onze muzikale acts van klassieke liedkunst tot kleinkunst en kunnen we een opvallende magie-act, een absintbar met voordragende dichters en diverse voordragende poëzie-personages verzorgen, desgewenst in een thematisch of anderszins bijzonder concept. Voor culturele instellingen gelden speciale tarieven.

Verschillende particuliere klanten en diverse organisaties hebben programma's geboekt van en/of samengewerkt met Stichting Feest der Poëzie.
Hier een overzicht enkele samenwerkingen en boekingen:


 • Live Oost Festival/Rode Loper Festival, Amsterdam (2008-2016)
 • Kunstfactor, Amsterdam (2010)
 • Literaire Podia Amsterdam, Amsterdam (2010-2012)
 • Leidse Kunstroute, Leiden (2010)
 • Boekkunstbeurs/Stichting Drukwerk in de Marge, Leiden (2012-2016)
 • Arti et Amicitiae, Amsterdam (2009, 2014)
 • Stadsdeel Amsterdam-West (2014)
 • Muiderslot, Muiden (2013-2015)
 • Roomservice Festival, Wageningen (2016)
 • Stichting Philomela, Amsterdam/Assen/Utrecht (2013-2016)
 • TenClub/The Mayer Manor, Amsterdam (2016)
 • Vereniging Zelfstandige Vertalers (2017)
 • Nieuwe Erven, Amersfoort (2017)
 • Bibliotheek Nieuwegein (2017)
 • WORM, Rotterdam (2017)
 • Universiteit van Amsterdam (2018)
 • Torpedo Theater, Amsterdam (2018)
 • Louis Couperus Museum, Den Haag (2018)
 • Index Poetry Books, Leiden (2018)
 • Studio De Bakkerij, Rotterdam (2018)
 • Van Gogh Huis Zundert (2018)
 • Hermitage Amsterdam (2018)
 • Theater DeMess, Naarden (2019)
 • Cultuurlandgoederen Zundert (2019)
 • Museum De Markiezenhof, Bergen op Zoom (2019)

Hieronder een aantal getoonde programma's:

Steun ons